De Coördinator beveiliging geeft leiding aan een team van beveiligers en voorziet zijn leidinggevende van informatie over de beveiliging van het object. Daarnaast controleert de Coördinator Beveiliging beveiligingsplannen, vult deze aan op basis van nieuwe gebeurtenissen en rapporteert ontwikkelingen. Voor het worden van beveiligingscoördinator wordt het Nederlandse diploma Beveiliging aanbevolen. Uiteindelijk kun je als beveiligingscoördinator doorgroeien naar andere functies, zoals Adviseur beveiliging of manager beveiliging.
Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.
De coördinator heeft een diversiteit aan werkzaamheden. Voor een deel van het werk gelden standaardwerkwijzen, voor een ander deel geldt dat de coördinator naar eigen inzicht handelt. De mate waarin onverwachte situaties voorkomen en de wensen/eisen van opdrachtgever/leidinggevende veranderen, vergroten de complexiteit. Met name de flexibiliteit, stressbestendigheid en organisatievaardigheden worden op de proef gesteld. Het werken in de rol van meewerkend voorman brengt met zich mee dat de coördinator zich steeds moet afvragen of hij zelf moet gaan meewerken of coördinerende taken moet uitvoeren. Verder is zijn rol ten opzichte van de collega’s complex: hij heeft een zogenaamde ‘sandwichpositie’, waarbij hij zowel de belangen van de medewerkers als die van het management moet behartigen.
Vereist is het diploma Beveiliger afgegeven door de Stichting Vak examens Particuliere Beveiligingsorganisaties, conform art. 5 Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (RPBR). Dit is het diploma Beveiliger uit dit kwalificatiedossier.
Als coördinator beveiliging kun je doorgroeien naar een functie zoals adviseur beveiliging, unitassistent, unitmanager, ondernemer, regiomanager en veiligheidsadviseur.
Bronverwijzingen