Hoe richten we de ruimte om ons heen in? Welke veranderingen vinden daarin plaats? En wat zijn de maatschappelijke effecten hiervan op (inter)nationaal niveau? Als sociaal geograaf en planoloog bestudeer je de oorzaken en effecten van ruimtelijke ontwikkelingen. Op die manier draag je bij aan oplossingen voor vraagstukken als demografische krimp, de energietransitie, leefbaarheid en het woningtekort. Deze opgaven hebben namelijk altijd een ruimtelijke component: ze spelen zich ergens af, hebben invloed op hoe mensen de ruimte gebruiken en op hoe de ruimte ingericht kan worden.
Ruimtelijke component
In de sociale geografie en planologie analyseer je ruimtelijke veranderingen door te kijken naar de individuen, huishoudens, bedrijven en instellingen die bij deze veranderingen betrokken zijn. Je bestudeert de oorzaken en effecten van ruimtelijke ontwikkelingen. Op die manier help je mee bij het vinden van oplossingen voor vraagstukken als demografische krimp, de energietransitie, economische herstructurering en het woningtekort. Die vraagstukken hebben namelijk altijd een ruimtelijke component: ze spelen zich ergens af, hebben invloed op hoe mensen de ruimte gebruiken en op hoe de ruimte ingericht kan worden.
Verbanden leggen
Sociaal geografen en planologen hebben oog voor ruimtelijke relaties en netwerken en voor verschillende schaalniveaus (lokaal, nationaal, mondiaal). Ze begrijpen het belang van inzicht in de lokale context voor het duiden van problemen en het aandragen van oplossingen. Zo leggen ze relaties tussen mondiale ontwikkelingen zoals klimaatverandering of technologische innovatie enerzijds en veranderingen in straten, buurten, steden en landen anderzijds.
Onderzoek doen
Om verbanden te kunnen leggen en oplossingen te vinden, moeten sociaal geografen en planologen onderzoek doen. Het uitvoeren van eigen onderzoek is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Een kleine greep uit de vele onderzoeken die de laatste tijd zijn uitgevoerd door Utrechtse sociaal geografen en planologen:
Begrijpen, ingrijpen en mogelijke toekomsten
Sociale geografie en planologie zijn twee vakgebieden die niet zonder elkaar kunnen – beide richten zich op ruimtelijke inrichting en ruimtelijk gedrag. In Utrecht kiezen we daarom bewust voor een combinatie van deze twee vakgebieden. Academisch geschoolde sociaal geografen en planologen doen onderzoek naar de relatie van de mens met zijn omgeving (begrijpen), doen suggesties voor beleid (ingrijpen) en geven vorm aan nieuwe, wenselijke en mogelijke toekomsten.
Waarom Sociale geografie en planologie in Utrecht?
De belangrijkste redenen om voor Sociale geografie en planologie in Utrecht te kiezen: