Zoekwoorden:
Urban Security
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Deventer
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
6720 uur
Duur:
4 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Welke invloed hebben ontwikkelingen van internet, energie, werkgelegenheid, consumentengedrag en recreatie op de stad van de toekomst? Bij de studieroute Ruimtelijke Ordening en Planologie van Saxion in Deventer leer je in vier jaar tijd antwoord te geven op deze vraagstukken.

 

De studieroute Ruimtelijke Ordening en Planologie
De samenleving verandert voortdurend en ziet er over tien of dertig jaar heel anders uit. Bij de studieroute Ruimtelijke Ordening en Planologie maak je een ruimtelijke vertaalslag van deze veranderingen. Je bestudeert de effecten ervan op het brede terrein van wonen, werken, stad en samenleving en bedenkt op een creatieve en innovatieve manier hoe je ruimtes inricht om ze duurzaam en leefbaar te maken voor de toekomst. Vanaf het tweede jaar pas je de theorie toe in de praktijk bij het Saxion stadsLAB en ga je aan het werk met onderzoeksprojecten van bedrijven en instellingen. Daarnaast is het mogelijk om ervaring op te doen in het buitenland tijdens je specialisaties in het derde en/of vierde jaar.

 

Wat leer je?
Tijdens de studieroute Ruimtelijke Ordening en Planologie leer je hoe je een vitale stedelijke samenleving plant en inricht. Je doet veel gebieds- en beleidskennis op van relevante terreinen zoals stedenbouw, economie en duurzaamheid en volgt vakken als stadsgeografie, stadssociologie en ontwerpen. Daarnaast wordt er tijdens colleges aandacht besteed aan communicatie en samenwerkingen. Je maakt tevens kennis met moderne technologieën en softwaretoepassingen. Al deze kennis komt goed van pas bij het presenteren van jouw plannen, want tijdens de studie ga je bijvoorbeeld een gemeente overtuigen van jouw ideeën en oplossingen. Ook leer je alles over de financiële kant van het maken en uitvoeren van (bestemmings)plannen en over de juridische regels die in Nederland gelden.


Oriënteren in het eerste jaar
De studieroute Ruimtelijke Ordening en Planologie maakt samen met Klimaat en Management en Stedenbouwkundig Ontwerpen deel uit van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. In het eerste jaar ga je samen met studenten van Bestuurskunde, Klimaat en Management en Stedenbouwkundig Ontwerpen aan de slag, waardoor je breed leert te kijken en nieuwe oplossingen bedenkt voor ruimtelijke en bestuurlijke vraagstukken.


Het eerste jaar is een oriëntatiejaar, waarna je zelf je vervolgroute kiest. Je schrijft je bij Studielink in voor Ruimtelijke Ordening en Planologie, als studieroute binnen de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. Deze keuze wordt op het einde van het eerste jaar pas definitief (je kunt dan nog overstappen naar de studieroute Klimaat en Management of Stedenbouwkundig Ontwerpen).


Ruimtelijke Ordening en Planologie in cijfers
Startmoment: september
Theorie: 55%
Praktijk en groepsopdrachten: 40%
Studieloopbaanbegeleiding: 5%

Hoe schrijf je je in?
Wil je je aanmelden voor deze studie? Schrijf je dan op Studielink in voor de studieroute Ruimtelijke Ontwikkeling - Ruimtelijke Ordening en Planologie NL.


Diploma
Als je kiest voor de studieroute Ruimtelijke Ordening en Planologie, dan krijg je op je diploma de vermelding 'Studie Ruimtelijke Ontwikkeling'. Er zal een bijlage bijzitten over je studieroute Ruimtelijke Ordening en Planologie.

 


Als planoloog ben je de inrichter en regisseur van de omgeving waarin we wonen, werken en recreëren. Je streeft ernaar deze mooier en prettiger te maken voor iedereen.


Beroepen voor Ruimtelijke Ordening en Planologie experts
Met Ruimtelijke Ordening en Planologie maak je het verschil in je woon-/werkomgeving of stad van de toekomst. Je onderzoekt de belangen van bewoners, ondernemers en stadsbestuurders, werkt projectmatig in teamverband en past de juiste wet- en regelgeving toe. Bovenal ben je nieuwsgierig naar de omgeving om je heen.


Na de studie Ruimtelijke Ordening en Planologie kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan als:
- planoloog bij een gemeente;
- projectleider bij een woningbouwcorporatie;
- gebiedsontwikkelaar bij een gemeente;
- of adviseur duurzaamheid een projectontwikkelaar.

 

Bij welke bedrijven kun je werken?
Na het afronden van de studie kun je aan de slag gaan bij overheidsinstellingen of bedrijven als woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en adviesbureaus.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).

 

 


Doorstuderen na Ruimtelijke Ordening en Planologie?
Wil je doorstuderen na de hbo-studieroute Ruimtelijke Ordening en Planologie? Het is mogelijk om door te stromen naar aansluitende wo vervolgopleidingen (Universiteit Twente of andere universiteiten).