Zoekwoorden:
Safety, beveiliging, Defense
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Rotterdam
Opleiding:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
3360 uur
Duur:
2 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Wil jij werken bij Defensie en een mbo-vakdiploma behalen? Met de VeVa opleiding Aankomend medewerker grondoptreden word jij soldaat of marinier. Je bent praktijkgericht bezig, doet veel aan sport en bent zelfverzekerd van een stage bij één van de krijgsmachtdelen. Zo ben je klaar voor een uitdagende startfunctie bij Defensie!

De opleiding

Alles staat in het teken van jouw toekomst bij Defensie. Je leert militaire basisvaardigheden, zoals kaartlezen, exercitie en marcheren. Hiernaast volg je de vakken om een mbo 2 vakdiploma te behalen.

 

Je gaat op werkweek. Een week vol fysieke en mentale uitdagingen, samen met je studiegenoten. Je verlegt er niet alleen je grenzen, maar maakt ook vrienden voor het leven. Een ervaring die je nooit vergeet! Verder doe je tijdens de opleiding veel aan sport én laat je in je examenjaar je doorzettingsvermogen zien tijdens onze 24-uurs NOAD oefening (Nooit Opgeven Altijd Doorgaan). 

 

Je loopt stage op een kazerne, zodat je goed weet wat een baan bij Defensie inhoudt. Ook ga je op bivak: oefeningen waarbij je een aantal dagen doorbrengt ‘in het veld’. Je eet en slaapt hier en bent de gehele dag bezig met militaire oefeningen en trainingen. Volgens onze studenten een van de leukste onderdelen van de opleiding!


De opleiding VeVa bestaat uit twee delen: 

VeVa opleidingen bestaan uit twee onderdelen:

  1. Veiligheid: dit is de kennismaking met Defensie. Tijdens deze periode leer je de militaire basis vaardigheden (MBV), zoals kaartlezen en exercitie (oefening). Je ervaart het werken en leven op een kazerne en je maakt kennis met de door jou gekozen vakrichting. Daarnaast besteed je veel aandacht aan samenwerken en sociale vaardigheden.
  2. Vakmanschap: Hier leg je de basis voor het vakmanschap (de beroepsrichting). In dit stuk van de opleiding werk je praktijkgericht aan je gekozen vakrichting.

Naast de lessen bij ons op de Veiligheidsacademie, breng je dus regelmatig tijd door op de kazerne

 

 

Veiligheid (kennismaking Defensie) 

Dit traject is voor alle VeVa-vakrichtingen gelijk en duurt ongeveer vier maanden. Je maakt kennis met de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Landmacht.

Tijdens deze periode leer je de militaire basis vaardigheden (MBV), ervaar je het werken en leven op een kazerne, ga je op bivak en maak je kennis met de door jou gekozen vakrichting. Daarnaast doe je veel aan sport.

 

 

De vakrichting (het beroep) 

Hier leg je de basis voor het vakmanschap (de beroepsrichting). In dit stuk van de opleiding werk je praktijkgericht aan je gekozen vakrichting. Vanaf dan krijg je per week nog steeds les in Veiligheid (2 dagen) maar daarnaast krijg je ook les in de vakrichting (3 dagen).

 

Je hebt na het positief afronden van de opleiding, mits goedgekeurd door Defensie, grote kans op een baan bij Defensie. Na de opleiding heb je tevens een mbo-diploma op niveau 2 of 3 op zak. Dit geeft betere doorstroommogelijkheden, zowel binnen Defensie als later in het bedrijfsleven.


Keuzedelen

Binnen de vakrichting Aankomend medewerker grondoptreden  kies je tijdens de opleiding ook voor een keuzedeel: Internationaal bewustzijn en diversiteit, Arbo niveau 2, Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken, Digitale vaardigheden basis en Sportspecialisatie basis..


Toelatingseisen

-vmbo basis

 

Niet iedereen is geschikt voor een VeVa opleiding die jou voorbereid op een baan bij Defensie. Omdat wij het belangrijk vinden dat je een opleiding start die bij je past, gaan we met jou aan de slag middels een intakedag.

Op deze dag toetsen we jouw fysieke vaardigheden door je o.a. een coopertest en bootcamp te laten doen. Daarnaast kijken we ook naar competenties die horen bij het beroepsprofiel. We kijken naar je inzet, of je kunt doorzetten, of je discipline hebt, het gedrag wat je laat zien en hoe gemotiveerd je bent om deze opleiding te volgen. We vinden het ook belangrijk dat je kunt omgaan met druk, dat je kunt samenwerken en hoe je communiceert met anderen. Na het ochtendprogramma volgt er een gesprek waarin je laat zien wie je bent en motiveer je jouw keuze voor de VeVa opleiding. Ook dien je een VOG te overhandigen.

Alle resultaten samen maken of je een positief of negatief opleidingsadvies krijgt. Als je een positief opleidingsadvies krijgt, gebeurt plaatsing op volgorde van aanmelding.

Ben je niet door de intake heen gekomen dan kom je in aanmerking voor een gesprek bij een loopbaancoach. Deze helpt jou verder bij het zoeken naar een andere geschikte opleiding.

 

Opleidingskosten

Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

 

Studiefinanciering

Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering. Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl


Leer en stagebedrijven

Je maakt tijdens de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap kennis met de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Landmacht. Je leert van militaire instructeurs op de kazerne en op je school de militaire basis vaardigheden (MBV). Daarnaast ervaar je het werken en leven op een kazerne en ga je op bivak. Zo maak je bij Defensie kennis met de door jou gekozen vakrichting.


Locaties

Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

 

De Zadkine Veiligheidsacademie is onderdeel van Campus Hoogvliet. Wil je meer informatie over de Campus, bezoek dan ook eens de website campushoogvliet.