Keywords:
Education Market, Economics
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Heeft de economische crisis invloed gehad op de ouderenzorg? Hoe kunnen bedrijven winsten  op een duurzame manier vergroten? Wat zijn de effecten van de Brexit op de Europese economie? Als econometrist help je deze vragen beantwoorden door 'real data' te analyseren met wiskundige en statistische modellen. Tijdens de BSc Econometrics leer je hoe je deze modellen programmeert en hoe je de resultaten kunt uitleggen en gebruiken. 

 

 

Los economische vragen op

Als econometrist of datawetenschapper ontwikkel je modellen om onderzoeksvragen op te lossen en om veranderingen te voorspellen. Met deze modellen kun je organisaties en bedrijven helpen vragen te beantwoorden als:

 • Hoe gaan de huizenprijzen zich de komende jaren ontwikkelen?
 • Hoe kunnen we het aantal files terugdringen?
 • Hoeveel mensen kiezen een andere manier van reizen als de benzine duurder wordt?
 • Kun je op basis van het klikgedrag voorspellen of klanten een product online zullen kopen?

 

Econometrie en Operationele Research aan de Universiteit van Amsterdam: iets voor jou?
Je hebt wiskunde B in je pakket, en je haalt er ruime voldoendes voor. Bovendien: je vindt wiskunde leuk;
Je ziet jezelf wel werken bij een multinational, een bank, het Centraal Planbureau of een adviesbureau;
Je houdt ervan te puzzelen met getallen, je kunt abstract denken en bent analytisch sterk;
Je staat ruim voldoende voor Engels: veel wetenschappelijke literatuur in de opleiding is Engelstalig;
Je kunt zelfstandig werken: je weet de weg in de bibliotheek. Het helpt als je initiatiefrijk en onderzoekend van aard bent.


Studeren in deeltijd
Je kunt Econometrie en Operationele Research niet in deeltijd studeren.


Engels of Nederlands?
Econometrie en Operationele Research wordt ook volledig Engelstalig aangeboden, klik hier om naar de Engelstalige website te gaan. Kies je voor de Nederlandstalige variant, dan heb je alleen in het eerste jaar Nederlandstalig onderwijs en ga je in jaar 2 en 3 over op het Engels. Ook is veel wetenschappelijke literatuur Engelstalig.

 

Studieprogramma
De eerste 2 academische jaren van de BSc Econometrics lopen parallel met de bacheloropleiding Actuariële Wetenschappen. Na het 2e jaar maak je een keuze tussen de specialisatie (track) Econometrie of Data Science. 


Studieopbouw:
Het eerste jaar: ontwikkel een stevige basis

Dit jaar draait eigenlijk alles om het vergroten van jouw basiskennis van wiskunde, informatiewetenschap, kansberekening, en statistiek en economie.

 • Maak jezelf vertrouwd met de mogelijke specialisaties: Econometrie en Data Science (van de BSc Econometrics) en Actuariële Wetenschappen (BSc Actuarial Science - in de eerste 2 jaren van beide studies volg je hetzelfde programma).
 • Bestudeer cases en leer omgaan met geavanceerde wiskundige en statistische software zoals de programmeersoftware 'R'.


Het tweede: breid je basis verder uit

In het 2e jaar scherp je je wiskundige, statistische en onderzoeksvaardigheden verder aan. Je begint dan ook met het toepassen van de econometrie en data science tools die je in het 1e jaar al hebt geleerd. Verder volg je een aantal verplichte vakken als wiskundige economie en tijdreeksanalyses. Ook kies je voor elke studieperiode je keuzevakken.

 

 

Het derde jaar: kies voor Econometrie of Data Science

Na het 2ejaar kun je tussen 2 specialisaties kiezen:

 1. Econometrie
  In deze track leer je hoe je econometrische modellen kunt ontwikkelen en gebruiken om economische problemen te analyseren en aanbevelingen te doen over economisch beleid. 

  Als de regering de accijnzen verhoogt om de brandstofprijzen te laten stijgen, zullen minder mensen de auto gebruiken. Econometristen proberen dit soort stellingen te bewijzen door de realiteit na te bootsen in een model. Ze gebruiken die modellen om economische ontwikkelingen te voorspellen en aanbevelingen te doen voor het economisch beleid. 

  In deze track leer je hoe je deze modellen kunt ontwikkelen en gebruiken.
   
 2. Data Science
  Tegenwoordig verzamelen bedrijven enorme hoeveelheden gegevens ('big data'). Die gegevens bevatten waardevolle informatie, waarmij ze bijvoorbeeld hun omzet kunnen vergroten.

  Bij Data Science ligt de nadruk meer op voorspellingen doen en minder op het analyseren van processen 'achter' een probleem. Je besteedt meer aandacht aan programmeren en 'fine-tuning tools' dan aan de statistische achtergrond van de modellen.

  Er is op dit moment veel vraag naar datawetenschappers.