Werk jij graag mee aan de veiligheid op straat? Dan is de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid (HTV) iets voor jou! Je hebt een afwisselende baan waarbij je veel buiten bent. Je loopt in een uniform en je helpt mensen op straat, in woonwijken of in het park. Zie je een overtreding, dan grijp je in. Ook controleer je vergunningen. In sommige situaties mag je ook een boete uitdelen. Je neemt daarmee ook werk uit handen van de politie.
Droom jij van een baan bij de politie? Op het Veiligheidscollege word je tijdens je opleiding begeleid door een loopbaanbegeleider en werk je aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt begeleiding van sportdocenten om te zorgen dat je er fysiek en mentaal klaar voor bent. Je wordt gescreend door de politie. Deze screening vindt pas plaats na het keuringstraject van de politie. Je hebt dan gegarandeerd een baan als je door de keuring komt.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Tijdens deze opleiding zit je ongeveer 70% van de tijd op school. De rest van de tijd loop je stage en doe je praktijkervaring op. Je krijgt verschillende kernvakken die bijdragen aan jouw ontwikkeling als student en mens. Daarnaast is het examen voor het BOA-certificaat een onderdeel van deze opleiding.
Tijdens de opleiding doe je op verschillende momenten werkervaring op door stage te lopen bij de Handhaving in en rondom Amsterdam. Je hebt onregelmatige werktijden. Het kan voorkomen dat je ‘s avonds of in het weekend werkt. Geen dag is hetzelfde.
Keuzedelen
Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen die je helpen je kennis te verbreden of verdiepen. Die kunnen er ook voor zorgen dat je een betere doorstroom naar een vervolgopleiding hebt. In totaal zijn er 6 keuzedelen. Je kiest er zelf twee, en één keuzedeel is verplicht.
- Engels niveau 4
- Intake en Service
- Oriëntatie op Politie
- Gebiedsgebonden politie en opsporing
- Proactief beveiligen
- Verrijking leervaardigheden (verplicht)
Persoonlijke begeleiding
Elke student op het veiligheidscollege krijgt een loopbaanbegeleider. Je loopbaanbegeleider is je eerste aanspreekpunt voor alles wat je nodig hebt tijdens je studie. De loopbaanbegeleider is ook degene die je doorverwijst als je extra of gespecialiseerde begeleiding nodig hebt. Zo is er een pluscoach die je helpt als je bijvoorbeeld hulp nodig hebt met leren of plannen. Ook is er een zorgcoördinator die je helpt als je persoonlijke problemen hebt. Het Loopbaan Expertisecentrum kan je helpen als je twijfelt of je wel de juiste opleiding hebt gekozen of alles wilt weten over doorstuderen.
Wat leer je tijdens de opleiding?
In actie komen bij incidenten en noodgevallen, eerste hulp verlenen (EHBO), aanhouden van verdachte personen, mensen informeren en de weg wijzen, uitvoeren van administratie die bij je werk hoort, looptraining, krachttraining en zelfverdediging, sociale vaardigheden, spreek- en gespreksvaardigheden (NL en Engels), schrijven van een proces-verbaal, algemeen juridische lessen (wat mag je en wat kan je?), afwijkend gedrag herkennen en reageren op afwijkend gedrag.
Waar kun je gaan werken?
Bij de gemeente, als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Bij de politie, na een vervolgopleiding aan de politieacademie. Bij de NS of andere vervoersbedrijven. Bij de douane, de brandweer en Staatsbosbeheer.