Keywords:
ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Zwolle
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Heb jij veel interesse in (mobiele) apps, game development of opkomende technologieën, zoals blockchain, artificial intelligence, virtual reality en big data? Wil je nadenken over de inzet van robots in de zorg of hoe bedrijven hun data (nog) beter kunnen beveiligen? Of wil jij met jouw ICT-oplossingen bedrijven efficiënter laten werken? Dan is onze opleiding HBO-ICT in Zwolle jouw studie! Er is in deze opleiding volop ruimte om je breed te oriënteren, waarna je dieper op een door jou gekozen interessegebied in kunt gaan.

 

 

 

Studieprogramma HBO-ICT: de keuze is aan jou

ICT is overal, we kunnen eigenlijk geen dag meer zonder. Het is een zeer breed vakgebied waarin veel specialisaties mogelijk zijn. De opleiding HBO-ICT start daarom met een gezamenlijk studiejaar waarin je eerst het vakgebied ICT gaat verkennen. Zo krijg je een goed beeld van alle mogelijkheden en kun je bewust een keuze maken.

 

 

Volg het hele proces 

In het eerste jaar start je met het bouwen van prototypes voor een fictief bedrijf. Samen met vijf studenten doorloop je het hele ontwikkelproces: van analyse en ontwerp tot realisatie, oplevering en beheer. Tegelijkertijd volg je vakken die je daarbij ondersteunen, zoals programmeren, databases, security, functioneel ontwerpen en professionele ontwikkeling.

 

De keuze is aan jou

Het allereerste jaar is dus vooral een oriënterend jaar dat je goed voorbereidt op het maken van keuzes. Aan het eind van dit eerste jaar bespreek je vervolgens met je studentbegeleider hoe je jouw eigen studieroute vanaf het tweede studiejaar wilt gaan invullen. In de loop van jouw studie kun je daar telkens weer op terugkomen. Misschien verschuift je interesse toch nog naar een ander gebied. Veranderen is gemakkelijk. Hierover ga je regelmatig in gesprek met je begeleider.

 

 

Een collegeweek bij HBO-ICT

De studielast van de opleiding HBO-ICT bedraagt gemiddeld 40 uur per week, waarvan 16 contacturen. De overige studie-uren besteed je aan zelfstudie, zoals het voorbereiden van lessen, maar ook aan projecten waarmee je meestal in projectgroepen aan de slag gaat.  

 

 

Hard skills en soft skills

Het werkveld vraagt om ICT'ers die kunnen communiceren. Als je kiest voor een carrière in de ICT, dan beschik je dus niet alleen over de nodige vakkennis op het gebied van hard- en software, maar ook over sociale en communicatieve vaardigheden. Je ontwikkelt tijdens je opleiding daarom verschillende vaardigheden die te maken hebben met de kennis en professionele houding die je nodig hebt in je toekomstige beroep.

 

 

Begeleiding vanaf het begin

Vanaf dag één krijg je begeleiding van een docent (studentbegeleider) die je helpt keuzes te maken en met wie je kunt overleggen als je even vastloopt. Ook bespreek je je studievoortgang en kijk je samen of je nog steeds op de juiste plek zit. 

Lees meer over studiebegeleiding bij Windesheim

 

 

Enthousiast docententeam

Onze docenten zijn enthousiast, ervaren en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de ICT. Sommige docenten zijn naast hun baan in het onderwijs, ook heel actief in het werkveld of combineren hun functie bij de opleiding met onderzoek bij het kenniscentrum Technologie.

 

 

Borging kwaliteit

Elke opleiding binnen het interessegebied Techniek en ICT heeft een werkveldadviescommissie. In deze commissies zitten afgevaardigden uit het werkveld die gezamenlijk de aansluiting tussen het onderwijs en het werkveld bespreken. Het curriculum wordt periodiek voorgelegd aan de leden en ontwikkelingen in het werkveld krijgen een plek in het onderwijsprogramma. De leden zijn tevens betrokken bij de afstudeergesprekken en de eindpresentaties en hebben hierbij een adviserende rol. Diverse bedrijven hebben een afgevaardigde in deze commissies waaronder enkele grote bedrijven in de omgeving van Zwolle. De commissie komt gemiddeld twee keer per jaar bijeen. 

 

 

Tevredenheid ICT-studenten

Uit de Nationale Studenten Enquête 2018 (NSE) is gebleken dat gemiddeld 91% van onze studenten zeer tevreden is over de opleiding HBO-ICT bij Windesheim. De NSE is een grootschalig landelijk onderzoek waarin jaarlijks bijna alle studenten in het hoger onderwijs worden uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding.

 

 

Diploma

Als je je diploma hebt behaald, mag je jezelf Bachelor of Science noemen.

 

Welk beroep zet jij op je cv?

Afhankelijk van de afstudeerrichting die je kiest, kun je met je hbo-diploma op zak bijvoorbeeld aan de slag als ontwerper, consultant, projectleider of tester. Hieronder een greep uit beroepen die straks wellicht op je wachten:

  • Embedded system engineer
  • Data scientist
  • Security analist
  • Game developer
  • Software engineer
  • Bedrijfskundige informaticus
  • Infrastructuurspecialist

 

Hier zet jij straks je skills in

Je kennis is straks breed inzetbaar, want bijna alle bedrijven zoeken ICT’ers. Denk aan ICT-bedrijven, banken, zorginstellingen, overheden, reclamebureaus, internetbedrijven, multinationals en meer. Meer dan genoeg opties dus.

Meestal vind je met jouw diploma op zak snel werk. Soms zelfs al tijdens je opleiding! Jouw baankansen zijn dus goed. Ga bijvoorbeeld aan de slag als embedded system engineer en word degene die robots bouwt of menu’s in tv’s programmeert. Of is ontwerpen, bouwen en testen van software meer je ding? Dan is software engineer iets voor jou. Maar je kunt straks ook als ICT-bedrijfskundige dé schakel vormen tussen een ICT-afdeling en de managers óf je als infrastructuurspecialist buigen over het systeem- en netwerkbeheer.