Ben je maatschappelijk betrokken, beheers je de Nederlandse taal goed en kun je objectief naar zaken kijken? Dan past de opleiding HBO-Rechten bij jou. Tijdens de opleiding ontwikkel je je tot een praktische jurist die een stevige juridische basis combineert met digitale en communicatieve vaardigheden voor het helpen voorkomen en oplossen van juridische vraagstukken.
Dit ga je doen
HBO-Rechten is een praktijkgerichte opleiding. De nadruk in het studieprogramma ligt op het opdoen van kennis en vaardigheden die je direct kunt toepassen in de beroepspraktijk.
Jaar 1
In jaar 1 werk je elk blok aan een beroepsopdracht gekoppeld aan een bepaald thema, zoals Kopen, Werken of Vrije Tijd in de stad. Voor het uitvoeren van deze beroepsopdracht heb je stevige basiskennis- en vaardigheden nodig. Je leert bijvoorbeeld hoe je een 'slechtnieuwsgesprek' voert, een beslisboom maakt en een juridisch advies schrijft.
Jaar 2
In jaar 2 van je opleiding duik je de diepte in. Vanaf nu leg je meer relaties met de praktijk. Ook bereid je je voor op je stage door bijvoorbeeld een sollicitatietraining te volgen en deel te nemen aan een speeddate-evenement met een stageplek als inzet.
Jaar 3
In jaar 3 volg je een minor (keuzeprogramma) en loop je een half jaar stage. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag bij een gemeente, rechtsbijstandsverzekeraar of bank.
Jaar 4
In de eerste helft van jaar 4 ga je je specialiseren. De specialisatie telt 30 studiepunten en heeft als doel je kennis en vaardigheden op een bepaald beroepsterrein te verdiepen. De tweede helft van jaar 4 sluit je af met een afstudeerstage waarin je een praktijkprobleem gaat onderzoeken.