Keywords:
Law
Edu type:
Formal education
Location:
Zwolle
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Weten op welke carrière jij straks recht hebt?

Tijdens de opleiding HBO - Rechten in Zwolle buig je je over wetten en regels en vul je jouw eigen dossier met een flinke portie theorie. Je leert alle ins en outs van de wet en ontdekt hoe je alle regels toepast. Je zoekt problemen tot op de bodem uit: hoe zit het nu ook alweer met een contract of je rechten bij schade? En wat mag Facebook nu wel of niet van je weten? Je leert hoe gerechtelijke procedures werken en hoe je een betoog houdt. Je zoekt antwoorden, geeft advies en leert hoe je dit op papier vastlegt.

 

Ontdek (het in) de opleiding HBO - Rechten

Als hbo-jurist word je heel breed opgeleid. Tijdens je hbo-opleiding maken we je dan ook volop wegwijs in de basisbeginselen van alle soorten recht(en): van het arbeidsrecht tot familierecht. Je weet straks overal iets vanaf. Na een oriëntatie op je toekomstige beroep kies je de richting waarin jij straks zou willen werken. Je specialiseert je vervolgens in een bepaald vakgebied door het volgen van een minor, de persoonlijke profileringsruimte, je stage en de afstudeeropdracht.

 

Het startschot in je eerste jaar

Je start het eerste studiejaar van HBO - Rechten met de basis van het recht: de theorie van verschillende rechtsvormen en gerechtelijke procedures. En je brengt deze theorie meteen in de praktijk door alle praktijkopdrachten die je uitvoert.

 

Van oriëntatie tot basisvaardigheden

Jouw eerste studiejaar bestaat uit vier blokken waarin telkens één thema aan de orde komt. Je begint met oriëntatie op recht, schriftelijke vaardigheden en projectmatig werken. Dit is namelijk een belangrijke basis voor het vervolg van jouw studie. Je werkt ook aan het verbeteren van je mondelinge en schriftelijke communicatie en managementvaardigheden.

 

Kennismaken met rechtsvormen

Andere onderwerpen die je tegenkomt in het eerste jaar van de opleiding HBO - Rechten zijn: Hoe werkt het recht van de overheid? Hoe is het nu eigenlijk allemaal geregeld met rechten van de burger? En hoe werkt het strafrecht precies? Je ontdekt niet alleen welke rechtsvormen er bestaan, maar je leert ook hoe je je juridische kennis omzet in een advies.

 

Praktijkopdrachten

Samen met je medestudenten werk je in het eerste jaar van je opleiding aan verschillende projecten. Daarnaast maak je zelf diverse opdrachten. Alle opdrachten die je maakt zijn gericht op de dagelijkse praktijk van de hbo-jurist. Je schrijft bijvoorbeeld een juridisch advies. Of je leert hoe je succesvol bezwaar maakt tegen het bouwen zonder vergunning.

 

Welk beroep zet jij op je cv?

Je start na je opleiding vaak op het niveau van medewerker of junior adviseur. Is het je doel om straks een togaberoep uit te oefenen of wil je gewoon verder leren? Dan is de universitaire opleiding Rechten een logisch vervolg op je hbo-opleiding. Met je diploma HBO - Rechten kun je in ieder geval aan de slag als:

  • Juridisch medewerker of adviseur
  • Adviseur arbeidsrecht
  • Mediator (bemiddelaar bij geschillen)
  • Griffiemedewerker (ondersteunend voor een gemeenteraad)
  • Schade-afhandelaar rechtsbijstand of medewerker deurwaardersbedrijf

Hier zet jij straks je skills in

Als hbo-jurist beschik je over veel praktische vaardigheden. Dit geeft je een sterke positie op de arbeidsmarkt. Je kunt dan ook bij veel verschillende soorten organisaties werken, zoals een rechtbank of een advocatenkantoor, deurwaarderskantoor of een gemeente. Na je studie adviseer je organisaties over bijvoorbeeld verblijfsvergunningen, milieuwetgeving of arbeidsrecht.

 

Maar ook particulieren kun je met je diploma HBO - Rechten op zak met raad en daad bijstaan. Je geeft dan bijvoorbeeld advies over ontslag, contracten of over testamenten. En als mensen een conflict hebben, dan pak jij die rol van bemiddelaar op. Zonder tussenkomst van de rechter zoek jij een oplossing.

 

Wat kost studeren?

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor je laptop, boeken en studiemateriaal: reken op circa € 1.000,- in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.

 

Doorpakken én doorleren

De smaak te pakken na HBO - Rechten? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n (pre)master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:

  • Master Nederlands Recht
  • Master Ondernemingsrecht
  • Master Arbeidsrecht
  • Master Publiekrecht