De crisismanager faciliteert samenwerkingen tussen organisaties voor, tijdens en na crises. De crisismanager houdt daarbij het overzicht en treedt indien nodig op door het nemen van de verantwoordelijkheid. Er zijn momenteel geen onderwijsinstellingen die een programma specifiek voor het beroepsprofiel crisismanager aanbieden. Toch is het mogelijk om er een te worden door het volgen van een educatief programma in een vergelijkbare richting.
Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.
Bij grote incidenten of gedurende een crisis moeten organisaties intensief samenwerken. Hiervoor is een goede voorbereiding en professionele sturing van een crisismanager nodig. De cisismanager werkt op tactisch-strategisch niveau bij de overheid of in het bedrijfsleven en heeft veiligheidszorg en rampenbestrijding en/of crisismanagement in de portefeuille.
Afhankelijk van de werkgever heeft het beroep crisismanager wel of geen harde eisen. Er bestaan geen specifieke opleidingen voor het beroep crisismanager. Wel zal de crisismanager minstens een opleiding op hbo-niveau moeten hebben genoten die aansluit bij crisismanagement.
Afhankelijk van de startpositie zijn er mogelijkheden om door te groeien naar een hogere functie of een professionele verdieping in de huidige positie. Zo is het mogelijk bij een adviesbureau te gaan werken of een eigen adviesbureau op te starten.