Beschrijving

Als forensisch onderzoeker ga je met behulp van wetenschappelijk onderbouwde onderzoeks- en analysetechnieken over tot het oplossen van misdrijven. Je hebt de keuze om te werken bij verschillende werkgevers in zowel het publieke als private domein. Om forensisch onderzoeker te worden dien je minimaal een HBO-opleiding te hebben afgerond met een achtergrond in natuurwetenschappen.

 

Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.

 

Functieomschrijving

Als forensisch onderzoeker houd je je bezig met het oplossen van misdaden aan de hand van natuurwetenschappelijke onderzoeks- en opsporingstechnieken. Forensische onderzoekers zijn vaak werkzaam in uiteenlopende vakgebieden. Denk hierbij aan de kant van forensisch-technische recherchekunde of meer de richting van forensisch onderzoek en analyse. Door deze diversiteit vervult de forensische onderzoeker verschillende functies. Dit kan als kwaliteitsmanager bij forensisch onderzoek zijn, adviseur bij rechtbanken en advocatenkantoren, of als rechercheur bij de politie. 

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Communicatieve vaardigheden
  • Managementvaardigheden
  • Technische vaardigheden relevant voor forensisch onderzoek
  • Stressbestendigheid

Eisen

Om forensisch onderzoeker te worden volg je de opleiding Forensisch Onderzoek op HBO niveau. Hiervoor moet je wel een vooropleiding hebben gedaan op minimaal mbo-4 niveau en een duidelijke interesse voor biologie, natuur- en scheikunde. 

 

Professionele ontwikkeling

Als forensisch onderzoeker kun je gaan werken bij de politie, het Nederlands Forensisch Instituut, de advocatuur, keuringsdiensten en chemische en medische laboratoria

 

Bron verwijzingen