Zoekwoorden:
Education Market, Economics
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Tilburg
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2024
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

In de bachelor Econometrie en Operationele Research leer je wiskundige technieken waarmee je problemen in de samenleving of binnen bedrijven kunt aanpakken. Denk hierbij aan betere planningen, efficiëntere productstromen, of aan een betere doorstroming van groepen mensen in een stadion of bij een festival. Je bouwt modellen waarmee je veranderingen kunt voorspellen, zoals in een productie-omgeving, bij transport of op de beurs.

 

Inhoud van het programma

Bij deze opleiding leer je met behulp van wiskundige modellen economische en bedrijfskundige verschijnselen te beschrijven, analyseren en voorspellen. Je kunt het programma zowel in het Nederlands als in het Engels volgen. Vanaf het tweede jaar volg je de colleges in het Engels.

 • Het eerste jaar leer je met kernvakken in wiskunde en statistiek de basis van het modelleren. Je zet de eerste stappen in het toepassen van wiskunde en statistiek op bedrijfsmatige en maatschappelijke problemen. Daarnaast volg je het Improving Society Lab waarbij je aan de slag gaat met real-life vraagstukken.
 • In het tweede jaar volg je vakken waarbij je wiskunde en statistiek meer gaat toepassen. Ook werk je in het Improving Society Lab met een groep aan praktische toepassingen. Is dat niet genoeg, dan krijg je de kans om deel te nemen aan een programma met extra uitdagingen. Vanaf jaar 2 krijg je college in het Engels.
 • In het derde jaar valt veel te kiezen. Je kiest specialisatievakken in verschillende gebieden: Business Analytics and Operations Research, Econometrics and Mathematical Economics, én Quantitative Finance and Actuarial Science. Ook kun je op exchange naar het buitenland of deelnemen aan een programma met extra uitdagingen. In de tweede helft van het jaar schrijf je je bachelorthesis. 

Typische vakken zijn:

 • Analyse 
  Leer over de theorie achter de wiskunde, zodat je meer geavanceerde wiskundige methodes kunt begrijpen en ontwikkelen.
 • Kansrekening en Statistiek
  Maak kennis met kansrekenen in combinatie met statistiek.
 • Lineaire Optimalisering
  Leer hoe je lineaire optimalisering kunt gebruiken bij de logistieke planning in bijvoorbeeld de luchtvaart of productieplanning.

Econometrie en Operationele Research studeren in Tilburg

 • Je krijgt les van vooraanstaande wetenschappers en docenten met veel ervaring op het gebied van quantitative finance, operations research, quantitative logistics, mathematical economics en econometric methods.
 • Met het 'Improving Society Lab' kun je 2 jaar lang ervaren hoe deze studie in de praktijk wordt toegepast.
 • De opleiding is kleinschalig. Je start met 160 eerstejaars in werkgroepen van gemiddeld 40 studenten. Je leert snel veel mensen kennen en vindt zonder moeite alle hulp die je nodig hebt.
 • Je baankansen zijn uitstekend: 99% studeert door en vindt daarna binnen een half jaar een passende baan.

Haal nog meer uit je studie

 • Sluit je aan bij een van onze studentenverenigingen. Een mooie manier om gelijkgestemden te ontmoeten en vrienden te maken.
 • Daag jezelf uit door deel te nemen aan een van onze on-top programma's

Beroepen en aansluitende masters

Na het behalen van je bachelordiploma Econometrie en Operationele Research kun je verder studeren met een aansluitende master. Na het afronden van een masteropleiding heb je met Econometrie en Operationele Research gunstige carrièremogelijkheden, bijvoorbeeld als supply chain specialist of kwantitatief financieel analist.

 

Afgestudeerden gingen bijvoorbeeld aan de slag bij Ortec B.V., Ernst & Young en Rabobank.