Zoekwoorden:
Engineering
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Enschede
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
6720 uur
Duur:
4 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Bedenk jij straks dynamische matrixborden, een innovatieve elektrische motorfiets en slimme OV-toegangspoorten om makkelijker aan het verkeer deel te nemen? En wat te denken van een zelfsturende drone? Met de hbo-opleiding Elektrotechniek ligt de wereld aan je voeten!

 

Studie-inhoud

Bij Elektrotechniek leer je hoe je micro-elektronica ontwerpt. Dat zijn bijvoorbeeld printplaten, chips en batterijen in apparaten die je dagelijks gebruikt. Ook maak je kennis met duurzame energie, hardware en leer je hoe hardware geprogrammeerd moet worden. De opleiding biedt je veel praktische modulen en projecten aan.

 

HET EERSTE JAAR: Leer de taal van de techniek

Je krijgt in het eerste jaar een stevige basis van wiskunde en leert alles over netwerken, analoge elektronica, digitale elektronica en programmeren. Met deze kennis werk je aan diverse projecten. Zo maak je een kluis met een elektronisch codeslot en een zelfsturende energiezuinige robot racewagen. Alle projecten worden bestuurd met C op de veel gebruikte Arduino microcontroller.

 

Elektrotechniek heeft twee specialisaties:

  • Electrical Information Engineering
    Je leert alles over micro-elektronica en de koppeling naar de 'echte' wereld met sensoren. Ook leer je technieken om chips goed te laten werken, hoe je chips programmeert en over draadloze communicatie.
  • Electrical Power and Automation
    Hoe maak je elektrische energie zo duurzaam mogelijk beschikbaar voor mensen? Denk hierbij aan het slim inzetten van windmolens en zonneparken, maar ook aan het bereik van de elektrische auto. 

 

HET TWEEDE JAAR: Kies je Elektronica of Energietechniek?

Kies je in het tweede jaar voor de specialisatie Elektronica, dan ga je samenwerken met technisch informatici. Je werkt bijvoorbeeld aan een draadloze hartslagmonitor. Bij de specialisatie Energietechniek werk je aan een automatiseringsproject en aan de nieuwste ontwikkelingen uit het vakgebied, zoals energiesystemen, gelijkstroomnetwerken en duurzame opwekking. Dat doe je samen met bedrijven.

 

HET DERDE EN VIERDE JAAR: Stage, onderzoek, minor en afstuderen

​In het derde en vierde jaar ga je een half jaar op stage, volg je een minor, doe je onderzoek in het Smart Solutions Semester en werk je samen met studenten van verschillende opleidingen aan een onderzoek. Een mooi voorbeeld van zo'n onderzoek is het Cleantech-huis, een huis dat eigen energie opwekt. Daarna ga je afstuderen, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, in je eigen start-up of in het buitenland. De opleiding heeft contacten in China en Vietnam en doet mee met het European Project Semester waarin tien Europese universiteiten samenwerken. 

 

Jouw toekomst

Als elektrotechnisch ingenieur kun je overal terecht, van mkb tot multinationals, in de maakindustrie of bij ontwikkelbedrijven. Heb je internationale ambities? Met je diploma Elektrotechniek kun je wereldwijd aan de slag.

 

Beroepen voor elektrotechnici

​Als elektrotechnisch engineer kun je overal terecht. Van mkb tot multinationals, in de maakindustrie of bij ontwikkelbedrijven. Je kunt bijvoorbeeld werken als programmeur van softwarebesturingssystemen, adviseur bij een ingenieursbureau of ontwerper van elektronica voor een radarsysteem. Of je richt je op onderzoek, ontwikkeling en ontwerp. Heb je internationale ambities? Met je diploma Elektrotechniek kun je wereldwijd aan de slag.

Bijvoorbeeld als:

  • Elektrotechnicus
  • Adviseur duurzame energie
  • Testengineer / Qualitymanager
  • Embedded hardware / Software engineer