Zoekwoorden:
Engineering
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Meerdere locaties
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2024
Studielast:
6720 uur
Duur:
4 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Bij de hbo-opleiding Elektrotechniek ervaar je hoe snel ontwikkelingen gaan. Je smartwatch is gemaakt met productierobots met energie van zonnepanelen. Ontdek welke rol elektrotechniek hierin speelt.

 

Steeds meer zichtbare en onzichtbare apparaten maken je leven aangenamer en interessanter. We gebruiken ze privé, in ziekenhuizen en in de industrie. Denk aan smartphones, operatierobots, geautomatiseerde productielijnen voor elektrische auto's en slimme verkeersregelinstallaties. Na deze Elektrotechniek opleiding ontwikkel jij de hardware en/of software en zoek je naar innovatieve en creatieve oplossingen.

 

Wat is de opleiding Elektrotechniek? Je krijgt theorielessen, practica en voert samen met andere studenten projecten uit waarbij je leert werken als hbo-professional. Je gaat aan de slag met praktijkopdrachten als voorbereiding op het bedrijfsleven. Je leert technische vraagstukken op te lossen door eerst na te denken en dan pas te doen.

 

Na het afronden van deze technische hbo-opleiding ben je Bachelor of Science.

 

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met Elektrotechniek? Na je bachelor Elektrotechniek kies je uit honderden functies bij honderden bedrijven. De arbeidsmarkt zit te springen om maatschappelijk bewuste Elektrotechniek-ingenieurs. Hbo’ers die kennis hebben van techniek en automatisering, maar ook een energiebewuste en commerciële houding hebben.

 

Je bent breed inzetbaar en dus overal welkom in de techniek of ICT. In de regio Brabant zijn veel technische bedrijven gevestigd. Binnen en buiten Europa liggen de uitdagingen voor het oprapen. Vanuit je startfunctie kun je natuurlijk doorgroeien naar projectleider, technisch-commercieel adviseur of een managementfunctie. Of schrijf je in bij een detacheringsbureau voor specifieke industriële projecten.

 

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Industrieel automatiseerder

Je werkt aan geautomatiseerde systemen (hardware en/of software) binnen fabrieken die ervoor zorgen dat de productieprocessen zo optimaal mogelijk verlopen.

 

Netwerkspecialist

Je ontwerpt en bouwt (industriële) datacommunicatienetwerken, bent op de hoogte van industriële communicatieprotocollen en hebt kennis van het Internet of Things.

 

Besturingstechnicus

Je ontwerpt de meest geavanceerde PLC (Programmable Logic Controller)-besturingen voor tal van processen in de industrie.

 

Technisch ontwerper

Je ontwerpt elektrotechnische installaties door het maken van technische tekeningen, berekeningen en simulaties en bent betrokken bij de uitvoering daarvan.

 

Service Engineer

Je zorgt ervoor dat elektrotechnische installaties in perfecte conditie blijven door het uitvoeren van onderhoud en doet voorstellen voor verbetering van installaties en machines.

 

Product Engineer

In dit beroep ontwerp of ontwikkel je elektrotechnische producten. En je voert alle bijbehorende berekeningen uit. Je bent verantwoordelijk voor het technisch uitwerken en realiseren van nieuwe productideeën. Van het maken van modellen tot concrete producten of aanpassingen aan bestaande producten.

 

Maintenance engineer

Je optimaliseert elektrotechnische apparatuur en procedures op het gebied van onderhoud, betrouwbaarheid en beschikbaarheid.

 

Projectmanager

Je bent (eind)verantwoordelijk voor het succesvol realiseren van een elektrotechnisch project. Een projectleider coördineert en stuurt de projectmedewerkers aan volgens het projectplan.

 

Werkvoorbereider

Je zorgt ervoor dat de juiste mensen op het juiste moment beschikbaar zijn. Net als de benodigde materialen. Je bent betrokken bij de begrotingen. Maakt de planning van werkzaamheden en fungeert als vraagbaak voor klant, leverancier en collega.

 

Accountmanager

Je bent de persoon met de elektrotechnische kennis die de wensen van klanten kan vertalen naar de vakspecialisten binnen het bedrijf.

 

Technisch Consultant

Als technisch consultant ben je degene die bij klanten problemen analyseert en helpt bij het oplossen daarvan, vaak omdat de specialisten binnen je bedrijf jou om raad vragen.