Zoekwoorden:
Artificial Intelligence, Academic Research
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Utrecht
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Let op: vanaf september 2021 is Kunstmatige intelligentie geen fixusopleiding meer. Voor studenten die dan willen starten, gelden er andere toelatingseisen dan nu onder de pagina ‘Toelating’ te vinden zijn. Deze pagina zullen we ruim voor de inschrijvingen voor collegejaar 2021-2022 opengaan, vernieuwen. Aanmelden voor september 2020 is niet meer mogelijk; de deadline voor inschrijving was 15 januari 2020.

 

In de huidige informatiemaatschappij speelt kunstmatige intelligentie een belangrijke rol. Mensen zetten steeds vaker de computer in. Denk aan robots die op grote overslagplaatsen goederen op de juiste plek zetten. Maar ook bij het uitvoeren van ingewikkelde taken. Rechters gebruiken computers om beslissingen in rechtszaken te nemen, artsen voor het stellen van diagnoses.

 

Hoe komt de kennis erin?

Bij de bachelor Kunstmatige intelligentie (KI) gaat het om de vraag hoe je kennis in een computer kunt stoppen en hoe je die computer met die kennis laat werken. Tijdens je studie combineer je inzichten van verschillende vakgebieden, zoals logica, taalkunde, psychologie en informatica.

Je bestudeert kennis. Zo onderzoek je bijvoorbeeld in hoeverre een computerprogramma de menselijke manier van denken en redeneren kan imiteren. Of andersom: in hoeverre kunnen computers ons iets leren over het menselijk denken?

 

 

Zo werkt het exact

 

Hoe werkt het? Wat kan ik ermee? Een KI-student is nieuwsgierig en heeft een brede interesse. Verkijk je niet op de bètavakken. Kunstmatige intelligentie is geen technische studie, maar het is wel belangrijk dat je het leuk vindt om met computers te werken. En dat je van exact denken houdt. Tijdens je studie leer je geavanceerd programmeren, statistiek, wiskunde en logica.

 

Mogelijke beroepen

Aan de slag met onderzoek of software

 

Na een bachelor gaan de meeste studenten verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Je kunt bijvoorbeeld aan het werk als wetenschappelijk onderzoeker bij een Nederlandse of buitenlandse universiteit. Of bij een onderzoeksinstuut als TNO.

 

Ook in het bedrijfsleven kom je KI-ers tegen, vooral in de wereld van de software. Bijvoorbeeld als consultant bij Logica of McKinsey, als kennisanalyst bij Kluwer of ING, of als IT-specialist bij Getronics Pinkroccade of IBM.

 

Academisch diploma

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).