Zoekwoorden:
Urban, Police
Edu type:
Cursus of training
Locatie:
Den Haag, Online
Opleiding:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start datum:
elk moment
Studielast:
4480 uur
Duur:
28 maanden
Meer informatie

Beschrijving:

De politieopleiding tot agent in het kort

Ben jij een probleemoplosser? Een denker én een doener? Hou jij van afwisseling en kun jij je goed staande houden in stressvolle situaties? Dan is de Basis Politieopleiding op mbo 4-niveau misschien iets voor jou. In deze brede beroepsopleiding word je in twee jaar klaargestoomd voor het politievak.

 

Betaalde opleiding met baangarantie

Vanaf de start van je opleiding ben je in dienst van politie. Niet alleen betaalt de politie je opleiding, ook krijg je tijdens je studie al een salaris en worden je reiskosten vergoed. En als je de opleiding positief afrondt,heb je gegarandeerd een baan.

 

Hoe de politieopleiding eruit ziet

De basispolitieopleiding op mbo 4-niveau is een praktijkgerichte opleiding. De opleiding duurt twee jaar. In de opleiding leer je alles over intake, handhaven en noodhulp verlenen. Vakspecialisten leiden je allround op voor het brede politievak op één van onze eigen opleidingslocaties. Je leert en werkt in kleine groepen van acht studenten. Daarbij begeleiden en coachen we je intensief en doorlopend, maar dagen je ook uit.

 

Voorbereiding op het politievak

We proberen je tijdens de opleiding zo goed mogelijk voor te bereiden op het politievak. Want politiewerk is uniek. We leren je wat het werkelijk betekent je in te zetten voor andere mensen. Je leert over de rol van de politie in de samenleving. En wat dat voor jou als agent betekent. Je leert razendsnel vooruitdenken. Hoe je moet omgaan met weerstand. Je wordt geconfronteerd met geweld en heftige situaties. Kortom, agent zijn is onvoorspelbaar en dynamisch. En dat doet wat met je.

 

Wat leer je tijdens de opleiding?

Bij politiewerk komt heel veel kijken. Daarom krijg je ook les in veel verschillende vakken. Deze vakken heb je nodig om het operationele politiewerk goed uit te voeren.

 

Toelatingseisen voor de politieopleiding tot agent

Om de politieopleiding op mbo 4-niveau te kunnen volgen moet je wel aan bepaalde eisen voldoen.

 

Diploma, certificaat of toelatingstoets

Met een diploma van één van de volgende opleidingen kun je kiezen voor de politieopleiding op mbo 4-niveau:

  • vmbo gemengde leerweg of theoretische leerweg (mavo)
  • overgangsbewijs naar 4 havo/vwo
  • diploma mbo 3
  • diploma mbo 4 
  • toelatingstoets (vanaf 18 jaar)
  • staatsexamen

Behaalde toelatingstoets

Ben je niet aantoonbaar in het bezit van een diploma zoals hierboven vermeld voor toelating tot de politieopleiding op mbo 4-niveau? Dan kun je bij inschrijving aangeven dat je bereid bent om een toelatingstoets te doen (of dat je deze al hebt gedaan). Daarmee toon je aan dat je het juiste instapniveau hebt voor de politieopleiding. We accepteren de volgende toetsen:

  • NTI MBO. Je vindt meer info over deze mbo-toelatingstoets op de site van het NTI.
  • LOI MBO4. Meer informatie vind je op de site van de LOI. Ook kun je je daar aanmelden voor deze toelatingstoets.

Bij je inschrijving moet je aangeven wanneer je van plan bent om deze toets te doen. De toelatingstoets is één jaar geldig. Je moet zelf de toets aanvragen bij een van de aanbieders. We vergoeden de kosten voor de toelatingstoets op het moment dat je aangesteld wordt. 

 

Certificaat DUO staatsexamen vmbo-GL/TL Nederlandse Taal en Rekenen 

  • Het gaat hierbij om twee certificaten, één voor het vak Nederlands en één voor het vak Rekenen, voor minimaal het niveau vmbo GL-TL.  Je moet je voor een staatsexamen vóór 31 december van het jaar ervoor aanmelden. De staatsexamens vinden plaats in mei-juni-juli-augustus. De informatie over het examen (vorm en inhoud) vind je op DUO- vakinformatie vmbo GL-TL.  Daar vind je ook oude examens om mee te oefenen.

Na de politieopleiding

Na de lesperiodes op de Politieacademie en het lerend werken in de praktijk ben je in het bezit van een erkend politiediploma op mbo 4-niveau. Je bent ook startklaar voor het brede en veelzijdige politiewerk. Je krijgt een baan als politieagent in een wijk- of districtsteam.

 

Aan het werk

De eerste jaren als agent werk je volop in de handhaving en noodhulp. Want politiewerk leer je het beste door te doen en te ervaren. Voelsprieten ontwikkel je geleidelijk. Zo leer je in de praktijk om naar eigen inzicht zelfstandig te handelen. Krijg je routine in je werk en kun je op cruciale momenten de juiste beslissing nemen. Je werkt, samen met collega’s, elke dienst aan de veiligheid in de wijk en het terugdringen van criminaliteit.


Tijdens de opleiding krijg je de gelegenheid om in je eigen tempo het politiediploma allround politiemedewerker te behalen. Als je werk goed gaat, groei je na twee jaar door en krijg je de ranghoofdagent.

 

Verder groeien

Als politieman of -vrouw ontwikkel je je verder in het allround politiewerk. Afhankelijk van je ambitie en wat bij je past zijn er veel mogelijkheden. Je kunt kiezen voor inhoudelijke verdieping op een werkterrein als jeugd of milieu. Of misschien maak je de stap naar de recherche of een arrestatieteam. We kijken samen met jou naar de mogelijkheden voor je verdere loopbaan bij de politie.

 

Salaris

Na het afronden van de laatste lesperiode op de Politieacademie krijg je een vaste aanstelling als medewerker in de basispolitiezorg. Dit is een functie in schaal 6 met bijhorend salaris van minimaal € 2.744,- en maximaal € 3.312,- (peildatum juli 2024). Na twee succesvolle praktijkjaren groei je naar schaal 7.

 

Ook kent de politie een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan:

  • toeslagen op het salaris voor nacht- en weekenddienst of bereikbaarheidsdienst
  • mogelijkheid om parttime te werken na de opleiding
  • vakantiegeld 8% en eindejaarsuitkering 8,33%
  • deelname pensioenfonds ABP
  • reiskostenregeling
  • betaald ouderschapsverlof

Wat is het diploma waard?

De opleiding tot agent is ingeschaald op NLQF4-niveau. Daarmee kunnen studenten buiten de politie het niveau van hun diploma aantonen. De NLQF-inschaling geeft geen directe toelating tot een bacheloropleiding bij een hogeschool, hiervoor kan de opleiding aanvullende eisen stellen. De ervaring leert dat een NLQF-inschaling wel helpt omdat het niveau van de vooropleiding dan duidelijk kan worden aangetoond.