Een politieagent handhaaft de vrede binnen de gemeenschap. Zij reageren op noodsituaties en houden het verkeer in de gaten. Politieagenten zijn zich ook bewust van hun wettelijke verantwoordelijkheden. Gedetailleerde documentatie en registratie is verplicht voor het geval dat agenten worden opgeroepen om voor de rechtbank te verschijnen. Politieagenten onderzoeken misdaden, geven dagvaardingen af en schrijven incidentenrapporten. Ze kunnen ook worden opgeroepen om geschillen in een gemeenschap op te lossen en om criminelen te vervolgen en/of aan te houden. Andere taken kunnen bestaan uit het bijhouden van politieregisters en het helpen van slachtoffers bij ongevallen.
Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.
Als agent zorg je voor een veilige en leefbare wijk, stad of regio. Als agent ben je vooral actief in de surveillance en noodhulpdiensten. Samen met je collega's zorg je voor een goede afwikkeling van incidenten. Van vernieling tot verkeersongeval, van woninginbraak tot geweldsmisdrijf. De situaties waarin je hebt opgetreden rapporteer je zelf zorgvuldig. Zo leg je relevante informatie vast in de politieregisters voor de verdere procesgang. Als agent ben je dagelijks aanwezig op straat.
Om politie agent te worden is het noodzakelijk een interne opleiding te volgen aan de één van de Politieacademiën in Nederland. Om hiervoor toegelaten te worden is een diploma van tenminste mbo-niveau noodzakelijk. Ook moet je minimaal 18 jaar zijn en een Nederlandse nationaliteit bezitten. Een selectieprocedure maakt standaard deel uit van het toelatingstraject.
Na je opleiding bij de politie is het mogelijk om door te groeien en een opleiding als Politiekundige te volgen, mits je hiervoor de juiste kwaliteiten en competenties bezit.