Zoekwoorden:
Security, Education Market, Security Domain
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Meerdere locaties
Opleiding:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start datum:
01/09/2021
Studielast:
3360 uur
Duur:
2 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als beveiliger werk je bij een bedrijfsbeveiligingsdienst, of je bent in dienst van een particuliere beveiligingsorganisatie die je bij klanten plaatst. Je beveiligt gebouwen, winkels, personen of evenementen. Ook houd jij je bezig met mobiele surveillance. Je zorgt er dus voor dat alles veilig blijft. Hoewel je vooral preventief toezicht houdt, moet je soms ook daadwerkelijk in actie komen. Bij calamiteiten, zoals brand, diefstal, inbraak en ongevallen probeer je de schade te beperken en roep je de hulp van de politie of brandweer in. Indien nodig verleen je eerste hulp aan slachtoffers. Ook heb je een belangrijke taak bij het informeren en verwijzen van mensen. Als beveiliger mag je pas aan het werk als je de leeftijd van 18 jaar bereikt hebt.

 

Let op: deze opleiding duurt 1 tot 2 jaar.

 

Opleidingsinhoud 

De opleiding wordt competentiegericht vormgegeven. Hierbij staat het uitvoeren van opdrachten in de beroepsomgeving centraal. In het eerste jaar leer je alle kennis die je nodig hebt om het beroep uit te kunnen oefenen. Uiteraard leer je hiervoor de noodzakelijke kennis.

 

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

 

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per schooljaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

 

 

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

 

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering 

 

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen 

 

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap 

 

 

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

 

Aanvullende intakeactiviteiten

Deze opleiding organiseert aanvullende intakeactiviteiten. Deelname hieraan is verplicht. Nadat je hebt ingeschreven ontvang je een brief met de bevestiging van je inschrijving en met de datum voor de eerstvolgende intake-dag. Twee weken voor deze intake-dag ontvang je een defintieve uitnodiging voor deze dag.

 

De intake-dag, in Alphen a/d Rijn, bestaat uit drie onderdelen:

 

Sport; bij deze onderdelen komen conditie, kracht en coördinatie aan bod. Je loopt een vaardigheden parcours waarbij je gaat bewegen onder vermoeide omstandigheden. Doorzettingsvermogen speelt hierbij ook een belangrijke rol. Verder kijken we naar kracht, hiervoor moet je push ups en sit ups laten zien.

 

Rollenspel; bij dit onderdeel dien je een casus op te lossen. Hierbij spelen communicatie, inlevingsvermogen, initiatief nemen, besluitvaardigheid, overwicht, stressbestendigheid een belangrijke rol.

 

Gesprek; bij dit onderdeel heb je een gesprek met een docent van onze opleiding. In het gesprek word gesproken over; motivatie, zelfinzicht, tolerantie, integriteit en beroepsbeeld.

 

 

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 125 voor de BOL-opleiding en 30 voor de BBL-opleiding. We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

 

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen voor deze opleiding.

 

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

 

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx