Zoekwoorden:
Security, Education Market, Security Domain
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Meerdere locaties
Opleiding:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start datum:
01/09/2025
Studielast:
3360 uur
Duur:
2 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Wat ga je leren?

Tijdens deze opleiding leer je om beveiliger te worden. Je kunt gebouwen beveiligen of mensen. Of bijvoorbeeld een evenement, zoals een sportwedstrijd of popconcert.  

 

Je leert ook hoe je mensen kunt helpen, bijvoorbeeld door informatie te geven. En je leert hoe je moet handelen als er iets ergs gebeurt. Als beveiliger ben je een echte doener. Dat betekent dat je snel weet wat je moet doen. Niet twijfelen dus. Om dat te leren krijg je krijg je veel praktische opdrachten. 

 

Als beveiliger ben je vaak als eerste op de plek als er iets gebeurt. Dan moet je soms levens redden. Je geeft eerste hulp en kunt brand blussen. Ook leer je alles over wetten en regels. Je weet hoe je proactief handelt: dat betekent dat je voorkomt dat er problemen komen. Samenwerken is heel belangrijk. Bijvoorbeeld met politie, brandweer en ambulance.

 

Hoe ziet het eerste jaar er uit?

Je hebt vier periodes van tien weken. Je hebt vijf dagen per week les. Je werkt aan de verplichte examens. Die noemen we Wet- en regelgeving, Veiligheid en beveiliging en Waarnemen. Heb je deze examens gehaald? Dan mag je in het tweede jaar stagelopen. 

 

Je werkt in het eerste jaar ook veel aan beroepshouding. Hoe gedraag je je als beveiliger? Wat wil je uitstralen? Hoe ga je met mensen om?

 

Ook leer je werken met hulpmiddelen, zoals de portofoon. Je leert risico’s herkennen. Dat betekent dat je aanvoelt als er iets mis kan gaan. Zo leer je problemen en schades voorkomen. Dus dat ze niet gebeuren. Dat heet proactief handelen.

 

Iedere tien weken werk je aan opdrachten. Die houd je bij in een speciale map. Dat heet je portfolio. Zo word je goed voorbereid op je tweede jaar. Dan loop je stage bij een beveiligingsbedrijf.

 

Let op: bij sommige stagebedrijven kun je pas aan het werk als je 18 jaar bent. 

 

BOL of BBL kiezen?

  • Kies je voor BOL? Deze opleiding duurt 2 jaar. In het eerste jaar loop je projectstages. In het tweede jaar loop je 4 dagen in de week stage. Je bent dan 1 dag in de week ben je op school. Daar heb je theorielessen en praktijklessen. 
  • Kies je voor BBL? Deze opleiding duurt 1 jaar. Dan moet je minimaal 18 jaar zijn en een werkplek in de beveiliging hebben. Je werkt 4 dagen in de week en zit 1 dag op school. 

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor deze opleiding heb je één van deze diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma entreeopleiding
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Aanvullende instroomactiviteiten
Voor deze opleiding moet je extra tests doen. We noemen dat aanvullende instroomactiviteiten. Daarmee kijken we of je geschikt bent. De tests zijn verplicht. Als je je hebt ingeschreven, krijg je een brief. Daarin staat ook een datum voor de instroomactiviteit. Twee weken ervoor krijg je nog een uitnodiging. 

 

De instroomactiviteit in Alphen a/d Rijn bestaat uit drie onderdelen: 

  1. Sport
    Heb je een goede conditie? Hoe is je coördinatie? Met andere woorden: kun je je lichaam goed bewegen? Je moet een parcours lopen. Heb je genoeg doorzettingsvermogen? Dat betekent: geef je niet te snel op? Ook kijken we naar kracht. Hiervoor moet je push ups en sit ups doen.
  2. Rollenspel
    Hier moet je een casus oplossen. Dat is een (lastige) situatie die in het echt ook kan voorkomen. Kun je communiceren? Dat wil zeggen: kun je dingen goed en duidelijk vertellen? Kun je je inleven in andere mensen? En neem je genoeg initiatief? Dus doe je iets uit jezelf of wacht je alleen maar af? Kun je beslissingen nemen? Kun je tegen stress? Al deze dingen zijn belangrijk als je beveiliger wilt worden. 
  3. Gesprek
    Bij dit onderdeel heb je een gesprek met een docent van onze opleiding. Het gesprek gaat over motivatie: hoe graag wil je deze opleiding doen? Het gaat ook over zelfinzicht: hoe goed ken jij jezelf? En over tolerantie: hoe denk jij over mensen die anders zijn dan jij? Ook integriteit (eerlijk en betrouwbaar zijn) is heel belangrijk. En wat is jouw beeld van het beroep van beveiliger? 

Over jou

  •  Je hebt genoeg kracht, conditie en coördinatie
  •  Je kunt goed samenwerken
  •  Je bent flexibel en kunt beslissingen nemen
  •  Je bent stressbestendig, integer en tolerant
  •  Je kunt goed communiceren
  •  Je bent gemotiveerd

In de praktijk

Als beveiliger beveilig je gebouwen, winkels, personen of evenementen. Ook mobiele surveillance hoort erbij. Dan rijd je met de auto langs verschillende gebouwen en kijkt of alles goed en veilig is. 

 

Jij zorgt er als beveiliger voor dat alles veilig is en blijft. Je houdt vooral preventief toezicht. Soms kom je ook in actie. Bijvoorbeeld bij brand, diefstal, inbraak of een ongeval. Jij probeert de schade te beperken en schakelt politie, brandweer of ambulance in. Als het nodig is verleen jij de eerste hulp aan slachtoffers. Je draagt tijdens het werken altijd een uniform. Hierdoor herkennen mensen je. En ze weten dat ze jou kunnen aanspreken. Bijvoorbeeld om te vragen om informatie. Of ze vragen jou om hen de weg te wijzen (moet je kunnen in het Nederlands en Engels). 

 

We werken veel samen met bedrijven en organisaties. Tijdens je eerste jaar kun je alvast oefenen met beveiligingstaken, zoals verkeersregelaar bij de marathon Leiden, als voetbalsteward bij eredivisiewedstrijden of als toezichthouder bij verschillende evenementen.

 

Na deze opleiding kun je door naar de opleiding op niveau 3. Of je gaat gelijk werken. Je werkt dan als beveiliger bij een bedrijfsbeveiligingsdienst. Of je bent in dienst van een beveiligingsorganisatie die jou bij klanten plaatst.

 

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) 

Om toegelaten te worden voor deze opleiding is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) niet verplicht. Die heb je wel nodig als je tijdens je opleiding gaat werken of stagelopen. Lees hieronder meer informatie over de regels rondom VOG.