Is dit beroep iets voor jou?
Hoe ziet de opleiding eruit?
Naast vakken als Nederlands, rekenen en Engels krijg je les in basis militaire vaardigheden. Je werkt aan persoonlijke vorming, conditie, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsbesef, zelfstandigheid en beroepshouding. Je leert bijvoorbeeld kaartlezen, road blocks inrichten, eerste hulp geven en diverse patrouillevormen. Deze lessen volg je voor een groot gedeelte buiten, ook als het regent of sneeuwt.
Stage
Om de 3 weken loop je een week stage bij Defensie. Hier verblijf je dan intern van maandag tot en met vrijdag en slaap je soms niet in een gebouw, maar in het bos onder een zeiltje. In het begin van de opleiding maak je kenbaar waar je voorkeur voor stage naar uitgaat. In overleg met jouw mentor en de militaire instructeurs van school wordt dan bepaald waar je uiteindelijk je stages gaat lopen. Deze stage bepaalt voor een groot deel waar je binnen Defensie terecht kunt.
Opleiding afgerond
Met je certificaat Veiligheid & Vakmanschap 3 Grondoptreden kun je op een onderofficiersfunctie solliciteren bij de gevechtseenheden van de Koninklijke Landmacht of als marinier bij het Korps Mariniers. Ben je aangenomen bij Defensie? Dan ga je naar Ermelo (Koninklijke Militaire School van de Koninklijke Landmacht) of naar Rotterdam (opleidingscentrum van het Korps Mariniers) en start je daar je militaire opleiding.
Kijk voor meer informatie op veiligheid en vakmanschap, werkenbijdefensie.nl, defensie.nl.
Selectie & keuring
In het laatste halfjaar van je opleiding ga je begeleid solliciteren. Het is dan handig om te weten waar je op afgekeurd kunt worden bij defensie. Dit voorkomt teleurstellingen aan het einde van je opleiding. Ga voor meer informatie naar werkenbijdefensie.nl/selectie-en-keuring/
Tegemoetkoming kosten burgerrijbewijs
Elke VeVa-leerling die uiteindelijk zijn opleiding bij defensie haalt krijgt maximaal € 2.000,- vergoeding voor het behalen van een rijbewijs.
Wat leer je tijdens de opleiding?