Zoekwoorden:
Law, Tax Law
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Groningen
Opleiding:
Master (EQF 7)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
1680 uur
Duur:
1 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Hoe regel je een (inter)nationale bedrijfsovername? Waarom vestigen bedrijven zich in Nederland? Hoe worden vermogende particulieren en pensioenen belast? Dit leer je in de master Fiscaal recht.

 

Tijdens de master Fiscaal recht kom je erachter dat je voor de oplossing van een fiscaal vraagstuk meerdere belastingwetten nodig hebt, waarbij ook het Europese en internationale belastingrecht regelmatig om de hoek komen kijken. De master Fiscaal recht bouwt qua onderwerpen voort op de richting Fiscaal recht binnen de bachelor Rechtsgeleerdheid. Je breidt je vaardigheden uit door zelfstandig en kritisch fiscale onderwerpen te benaderen vanuit verschillende invalshoeken van het fiscale recht.

 

Naast je verplichte mastervakken kun je ook stage gaan lopen bij bijvoorbeeld een belastingadvieskantoor of de belastingdienst. Een stage biedt de ideale gelegenheid om kennis te maken met de praktijk. Aandacht voor jouw beroepsperspectief komt ook terug in diverse mastervakken. Zo oefen je mondelinge en schriftelijke vaardigheden tijdens het masterseminaar (onderzoeksproject). Je sluit de master af met het schrijven van een afstudeerscriptie.

 

Studenten die een HBO-Fiscaal recht, Fiscale economie of bijv. bepaalde RB-opleidingen hebben gedaan, worden onder voorwaarden en na het afronden van een premasterprogramma ook toegelaten tot de master Fiscaal recht. Je kunt deze master ook in deeltijd of duaal volgen.

 

 

Waarom dit programma in Groningen?
Kenmerkend voor Groningen is de geïntegreerde aanpak van het onderwijs. De onderlinge samenhang tussen de belastingwetten staat centraal. De master is gericht op verdieping van de brede kennis die in de bachelor is opgedaan en het ontwikkelen van zelfstandigheid en creativiteit. Door de kleinschaligheid is er veel aandacht voor jou als student. Als je de volledige studie Fiscaal recht in Groningen hebt gevolgd, ben je uitstekend voorbereid op diverse functies in de beroepspraktijk. Zo ben je na het behalen van deze masteropleiding toelaatbaar tot het lidmaatschap van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB).

 

 

Arbeidsmarkt
Na de master kun je als fiscaal jurist terecht bij de overheid en in het bedrijfsleven. Je kunt functies krijgen als belastinginspecteur, belastingadviseur of fiscaal juridisch medewerker. Ook kun je aan de slag in het bank- en verzekeringswezen en bij werkgevers- en werknemersorganisaties. Met een aantal aanvullende vakken kun je het zogeheten civiel effect behalen en advocaat, rechter of officier van justitie worden.

 

Als fiscalist ben je specialist op het gebied van het belastingrecht. Je eerste keus op de arbeidsmarkt zal daarom een belastingadvieskantoor of de belastingdienst zijn.

 

In het advieswezen heb je de keus tussen verschillende types kantoren. De internationaal werkende adviesbureaus werven uitsluitend academisch gevormde fiscalisten. Je kunt er ook voor kiezen om bij een landelijk of regionaal opererend kantoor te gaan werken. De internationale kantoren bedienen een ander marktsegment dan de nationaal en regionaal werkende. Het ligt mede aan je eigen voorkeur waar je terecht komt. Traditioneel is het voor fiscalisten relatief makkelijk om aan het werk te komen.

 

De tweede grote werkgever voor fiscalisten is de belastingdienst. In de afgelopen jaren heeft de belastingdienst nauwelijks academici geworven, maar sinds kort is daar verandering in gekomen. De belastingdienst is als potentiële werkgever weer een reële keus geworden.

 

Naast het advieswezen en de fiscus kun je ook terecht bij andere werkgevers, zoals het Ministerie van Financiën, de rechterlijke macht en de fiscale afdelingen van lagere overheden en grote bedrijven zoals banken en verzekeraars.