Zoekwoorden:
Law
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Meerdere locaties
Opleiding:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start datum:
01/09/2024
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

In het kort

De medewerker recht, verzekeringen en hr specialist is goed op de hoogte van de Nederlandse wetgeving. Je werkt met contracten, akten en overeenkomsten en helpt mensen die wettelijk iets moeten regelen. Denk aan een paspoort, rijbewijs of huwelijk. Of gaat je interesse meer uit naar verzekeringen of het werken op het gebied van personeelszaken? Met deze opleiding is het allemaal mogelijk. 

 

Is de opleiding recht, verzekeringen en hr specialist iets voor jou?

Als recht, verzekeringen en hr medewerker help je mensen die wettelijk iets willen regelen. Denk aan een paspoort, rijbewijs, huwelijk, bezwaarschrift of vergunning. Je verzamelt gegevens, stelt documenten op en geeft advies. Je hebt dus veel contact met klanten. Het is daarom belangrijk dat je communicatief en sociaal vaardig bent. Je kent de regels en je houdt je eraan. Het is belangrijk dat je het leuk vindt om in de wet- en regelgeving te duiken. Je bent onderzoekend, gemotiveerd en je pakt zaken uit jezelf aan.  

 

Tijdens de opleiding

Tijdens deze opleiding krijg je te maken met de verschillende onderdelen van de rechtspraak. Denk aan arbeidsrecht, belasting- en bestuursrecht en familie- en erfrecht. Je leert dossiers opbouwen en bijhouden en hoe je aanvragen in behandeling neemt. 

Het onderwijsprogramma bestaat o.a. uit:

  • Nederlands
  • Engels
  • Strafrecht
  • Belastingrecht
  • Arbeidsrecht en organisatiekunde
  • Rekenen
  • Loopbaan en burgerschap

Wat je nog meer leert

Naast theoretische lessen is er ook veel ruimte voor leren in de praktijk. Zo zijn er vaardigheidslessen en doe je projecten in groepjes. Ook zijn er workshops, trainingen, gastsprekers en bedrijfsbezoeken. Je leert de werkzaamheden zoals je die ook later zal gaan uitvoeren. Hiervoor hebben we een speciaal digitaal programma.  

 

Stage

Je loopt een jaar stage in de richting die je hebt gekozen. Hier leer je alle taken zelfstandig uit te voeren. Om te laten zien dat je alle taken kunt uitvoeren, leg je aan het einde van de stage een Proeve van Bekwaamheid af. Deze Proeve is (onderdeel van) het officiële eindexamen van de opleiding.

 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je werkt in de zakelijke dienstverlening. Denk aan een notariskantoor, advocatenkantoor, de gemeente, verzekeraar of een incassobureau. 

 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 recht, verzekeringen en hr specialist op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld Management, Economie en Recht, Bestuurskunde of HRM. 

 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.