Beschrijving

Een Integraal Veiligheidskundige stelt beleid op, voert beleid uit, doet onderzoek en stelt passende veiligheidsadviezen over Safety, Security, fysieke- en sociale veiligheid. Om een Integraal Veiligheidskundige te worden is een afgeronde IVK-opleiding aanbevolen bij 1 van de 6 opleiders in Nederland. Na deze bacheloropleiding zijn er verschillende masters om jezelf te verdiepen in verschillende veiligheidsontwikkelingen.

 

Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.

 

Functieomschrijving

De IVK houdt zich bezig met veiligheidsvraagstukken in de meest brede zin. Deze kunnen liggen op het gebied van de openbare orde en sociale veiligheid (Security), maar ook op het gebied van “Arbo” en fysieke veiligheid (Health & Safety). De IVK brengt veiligheidsproblemen in kaart en stelt passende veiligheidsadviezen op. Dit met oog voor de juridische, financiële en organisatorische kant van het veiligheidsvraagstuk. Ook kan de IVK de uitvoering van het veiligheidsbeleid coördineren en optreden als ‘spin in het web’ tussen verschillende veiligheidsdisciplines.

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Onderzoeken, adviseren en rapporteren vanuit brede perspectieven en invalshoeken

 

Eisen

Om Integraal Veiligheidskundige te worden is een afgeronde IVK-opleiding bij 1 van de 6 opleiders in Nederland geadviseerd.

 

Professionele ontwikkeling

Als Integraal Veiligheidskundige kun je je op verschillende manieren ontwikkelen. Zo kun je na de opleiding Integrale Veiligheidskunde verschillende verdiepende masters naast je reguliere baan volgen. Dit om jezelf te verdiepen in verschillende veiligheidsontwikkelingen. Zo kun je bijvoorbeeld de master Besturen in Veiligheid volgen. 

 

Bronverwijzingen

Bijpassende opleidingen voor Integraal Veiligheidskundige (IVK)