Het NLR is een toonaangevend internationaal onderzoekscentrum voor de lucht- en ruimtevaart, dat innovatieve en integrale oplossingen biedt voor de complexe uitdagingen in de lucht- en ruimtevaartsector. Als toonaangevende kennisleverancier van Nederland werkt het NLR voor zowel de overheid als de industrie, civiele en militaire luchtvaart en lucht- en ruimtevaart.
De langdurige, brede samenwerking tussen het NLR en het Nederlandse Ministerie van Defensie heeft geleid tot innovaties die een zo groot mogelijke operationele effectiviteit bereiken. Een mooi voorbeeld hiervan is het data- en video-informatiesysteem dat het NLR heeft ontwikkeld voor de Apache helikopter, een opgewaardeerde 'ogen en oren' die ervoor zorgt dat deze helikopters klaar blijven voor operationele inzet. Bovendien heeft het NLR meer dan 40 jaar ervaring met het ontwikkelen van Ship-Helicopter Operational Limitations voor grote (militaire) klanten.
Kortom, het NLR ondersteunt met haar unieke kennis en faciliteiten het ministerie van Defensie bij het maximaliseren van de operationele inzet van militairen en materieel en het verlagen van de onderhouds-, reparatie- en operationele kosten.
Voor ruimte- en aardobservatie staat het NLR voor praktische en innovatieve oplossingen op basis van onderzoek en praktische toepassingen. Daarnaast is het NLR betrokken bij de ontwikkeling van satellietsystemen en neemt het deel aan het Galileo-programma. Het NLR beschikt over de expertise die nodig is om enorme hoeveelheden gegevens te interpreteren en toegankelijk te maken voor eindgebruikers in de luchtvaart en de militaire sector. Verder ondersteunt het NLR met zijn videoverwerkings- en interpretatiecapaciteiten projecten voor bewaking vanuit de lucht en het volgen van objecten wereldwijd.
Het NLR heeft alles in huis om vliegprocedures, routes en luchtruimclassificaties te ontwikkelen. Met behulp van de real-time simulatievoorziening (NARSIM) voor Air Traffic Management (ATM) kan het NLR bepalen en valideren of de verwachte voordelen voor de luchtverkeersleiding worden behaald. En, cruciaal, bepalen of de oplossingen vanuit operationeel oogpunt haalbaar zijn. De NLR-simulatoren voor ATM en drones zijn recentelijk gebruikt om de veilige integratie van onbemande voertuigen in het civiele luchtruim te onderzoeken.