Beschrijving

Als ICT-beveiligingsmanager is het jouw taak om richtlijnen voor informatiebeveiliging in een organisatie te definiëren, te ontwikkelen en te implementeren. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het op peil houden van het informatiebeveiligingsniveau van een organisatie. Als ICT-beveiligingsmanager kun je werken voor de overheid, een bedrijf of kennisinstelling. Ook heb je minstens 3 jaar werkervaring nodig als manager in een ICT-beveiligingsgroep of managementpositie.

 

Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.

 

Functieomschrijving

De taak van de ICT-beveiligingsmanager is het definiëren van ICT-beveiligingsrichtlijnen rekening houdend met de trends, de ICT van de organisatie en toekomstige behoeften. Daar aansluitend richt je de organisatie van de ICT-beveiliging in en bepaalt daarvoor de benodigde middelen en wijst deze ook toe. Verder manage je de implementatie van de ICT-beveiliging voor alle ICT-systemen. Ook zorg je voor een geschikt niveau van ICT-beveiliging gebaseerd op de behoefte en risicobereidheid van de organisatie. Als ICT-beveiligingsmanager kun je gaan werken bij de overheid, een bedrijf of kennisinstelling. 

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Op de hoogte van technologische ontwikkelingen
  • Kennis van Risicomanagement en informatiebeveiligingsmanagement

Eisen

Om ICT-beveiligingsmanager te worden heb je een afgeronde Bacheloropleiding in het exacte of technische domein nodig of een daarmee vergelijkbaar niveau van kennis en vaardigheden. Ook heb je tenminste 3 jaar werkervaring in een ICT-beveiligingsgroep en managementpositie nodig. 

 

Professionele ontwikkeling

Na je functie als ICT-beveiligingsmanager is het mogelijk om door te groeien tot (Chief) Information Security Officer of beveiligingsspecialist 1/2/3, mits je de juiste competenties, denkniveau, werkervaring en kennis bezit. 

 

Bronverwijzingen

Bijpassende opleidingen voor ICT beveiligingsmanager